Η ιστορία

Τα γραφικά στενά

Στα γραφικά στενάκια του παλιού λιμανιού των Χανίων, το Palazzo del Duca συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις και την πολυτέλεια. Τα 8 άνετα και κομψά διακοσμημένα δωμάτια του κατανέμονται στους 3 ορόφους του κτιρίου, διατηρώντας εν μέρη την κλασσική αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης των Χανίων και παράλληλα ενσωματώνοντας μικρές διακριτικές πινελιές της σύγχρονης φιλοξενίας.

Η ανακατασκευή ολόκληρου του ενετικού κτίσματος του ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με γνώμονα την άνεση, την καλαισθησία, τις μοντέρνες ανέσεις και την εύκολη πρόσβαση από τα πρώτα κιολας βήματα του σχεδιασμού. Τα σημαντικότερα τμήματα της προϋπάρχουσας αρχιτεκτονικής διατηρήθηκαν, αναπαλαιώθηκαν και αναδείχθηκαν, δίνοντας στο χώρο μια ιδιαίτερη αύρα.

Oι σύντομες αποδράσεις αλλά και οι μεγαλύτερης διάρκειας διαμονές γίνονται ξεχωριστές , σε ένα περιβάλλον που θυμίζει άλλες εποχές. Τόσο οι φιλόξενοι πολυτελείς χώροι, όσο και η θέα των δωματίων στο παλαιό λιμάνι και τη θάλασσα υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία. Η απόλαυση και η άνεση ακολουθούν τον επισκέπτη στα ευρύχωρα άνετα δωμάτια, μαζί με πλήθος παροχών, όπως αυτόνομος κλιματισμός, δορυφορική τηλεόραση, δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet, πολυκουζινάκι, χρηματοκιβώτιο ασφαλείας κ.α. Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι τα κρεβάτια έχουν ειδικά οικολογικά ανατομικά στρώματα της εταιρίας COCOMAT για ατελείωτη απόλαυση και μοναδικό ύπνο. Η πρόσβαση σε όλους τους ορόφους του ξενοδοχείου διευκολύνεται από τον σύγχρονο αθόρυβο ανελκυστήρα που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους συμβιβασμούς που έγιναν κατά την ανακατασκευή του κτιρίου χάριν της άνεσης.

Η ήσυχη, χαλαρή ατμόσφαιρα της τοποθεσίας του, δεν μαρτυράει την πραγματική θέση του Palazzo del Duca, μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική προκυμαία του παλιού λιμανιού των Χανίων και λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να απολαύσουν την όμορφη θέα, να επισκεφθούν τόσο τις ήσυχες όσο και τις κοσμοπολίτικες γωνιές της πόλης αλλά και να πάρουν μια γεύση από την πολύπλευρη ιστορία μιας περιοχής που φιλοξένησε τόσους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Στο κέντρο της παλιάς ενετικής Πόλης και του Ενετικού λιμένα των Χανίων, ύψωσε ξανά το ανάστημά του το Ενετικό μέγαρο “Palazzo del Duca”. Ένα κτίριο χαρακτηρισμένο από το υπουργείο πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο υψίστης σημασίας.

Η ιστορία του ξεκινά από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια σαν εργαστήριο κεραμικής. Επί ενετοκρατίας μετατρέπεται σε πολυτελή κατοικία του Δούκα της πόλης. Στην Οθωμανική περίοδο γίνονται μερικές επεμβάσεις και προστίθεται ένας όροφος. Τα εκατό τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται ως κατοικία από εύπορες οικογένειες των Χανίων, Οθωμανούς, Εβραίους και Έλληνες. Φθαρμένο από το χρόνο και πληγωμένο από τις βόμβες του Β’ παγκόσμιου πολέμου, ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Σε τούτη τη κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του, αποφασίσαμε να επέμβουμε ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Η ανακατασκευή που πραγματοποιήθηκε διατήρησε όλα τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία με αποτέλεσμα το κτίριο να μη διαφέρει από την εποχή εκείνη και να συνταιριάζει με τρόπο μοναδικό το παρελθόν με το παρόν.